Over olie

Heb je een leuke tip of een truc om iets te maken... laat het de andere gebruikers ook weten.

Over olie

Berichtdoor J o h a n » za jan 06, 2007 9:57 pm

Synthetische olie of wonderolie?


Ik vond dit artikel op het internet in het Engels (dus gejat :D) en het beantwoorde een oude en “brandende” vraag over welke smeerolie nu eigenlijk te gebruiken. Meer precies, wat zijn nu eigenlijk die wonderlijke eigenschappen van Castor olie (merknaam) danwel Risinus olie (latijnse naam) of wonderolie (volksmond).

Wonderolie was decennia lang “het” smeermiddel voor modelmotoren. Tegenwoordig zijn synthetische smeermiddelen van een dusdanige kwaliteit dat ze alom toegepast worden. Toch is het nuttig om te weten op welke manier je ze moet vergelijken met wonderolie.

Je moet terug gaan naar de basis van smering om een beter inzicht te krijgen in wat er gebeurd in een model motor. Om een vloeistof als smeermiddel te laten werken moet het “polair” genoeg zijn om de bewegende opervlakken “nat” te houden. Vervolgens moet het ook hoog resistent zijn tegen koken aan de oppervlakte en verdamping bij de temperaturen waaraan het blootgesteld word. De vloeistof zou ideaal gezien olie-achtig moeten zijn, iets wat moeilijk te meten is, maar moet over het algemeen beschikken over een grote molekuul structuur. Zelfs water kan onder bepaalde omstandigheden een ideaal smeermiddel zijn.

Wonderolie combineert deze simpele eisen bij gebruik in een motor met eigenlijk maar één nadeel, het is thermisch onstabiel. Maar deze ongewone onstabiliteit is nu net de eigenschap die er voor zorgt dat wonderolie zijn werk nog doet bij temperaturen waar synthetische smeermiddelen al lang hun taak verzaken.

Wonderolie heeft een enorme stabiliteit tijdens opslag bij kamertemperatuur, maar polymeriseert snel als de temperatuur omhoog gaat. Terwijl de temperatuur omhoog gaat, vormt het steeds “zwaardere” olieën met een hoog gehalte aan esthers. De esthers blijven intakt tot een temperatuur van zo’n 343º Celcius. Bij deze hoge temperaturen vormt wonderolie enorme molekulaire strukturen. Met andere woorden, als de temperatuur stijgt, reageert wonderolie door een nog beter smeermiddel te worden!

Jammer genoeg kennen we het bijprodukt van al deze aktiviteit als de beroemde bruine “vernis”. Dus, je kunt niet alles hebben, maar je kunt wel dicht in de buurt komen door een mengsel van wonderolie met synthetische producten. Zo’n mengsel bied een synergie, de gezamenlijke eigenschappen zijn beter dan die van de produkten op zich.

Wonderolie is sterk polair en heeft een grote affiniteit voor metalen oppervlakken. Het heeft een vlampunt (temperatuur waarbij genoeg damp vrijkomt om een door een ontstekingsbron begonnen vlam in stand te houden) van maar 229º C, maar het zelfontbrandingspunt is ongeveer 449º C! Dit is erg buitengewoon gedrag als je bedenkt dat polyalkylene glycolen (basis van synthetische smeermiddelen) een vlampunt hebben van 176-204ºC en een zelfontbrandingspunt hebben van maar zo’n 288º C. Bijna alle synthetische smeermiddelen branden in de verbrandingsruimte als de motor te schraal loopt. Wonderolie doet dit niet omdat het druk bezig is met het vormen van complexe polymeren terwijl de temperatuur omhoog gaat. De meeste synthetische smeermiddelen koken op de cylinderwand bij temperaturen weinig hoger als hun vlampunt.

Synthetische smeermiddelen hebben nog een andere interessante eigenschap, ze keren bij voorkeur terug naar de componenten waaruit ze zijn samengesteld. Gewoonlijk stoffen als ethyleen-oxide, complexe alcoholen of ander minder geschikte smeermiddelen. Dit proces vindt heel snel plaats als de kritische temperatuur wordt overschreden. Het fenomeen heet om duidelijke redenen “ontritsen”. Dus, je hebt een keuze. Draai de motor te schraal en hij wordt te heet. Het synthetische smeermiddel verbrandt of verdampt, maar wonderolie ontleed in een zachte vernis en een serie esther groepen die nog steeds krachtige smeereigenschappen hebben. Een goede reden voor een mengsel van de twee smeermiddelen!

Ondanks alles zijn synthetishe smeermiddelen geweldig goed als je ze maar gebruikt binnen hun grenzen. Mits goed toegepast zal met beide producten de levensduur van de motor goed zijn. Maar als de motor wordt “gekookt” bij een schrale loop zal wonderolie altijd winnen. Met een mix van beide producten kunnen de goede eigenschappen gecombineerd worden. De meeste gloeiplug motoren redden het al met maar een klein beetje wonderolie in die mix, maar diesels met hun hogere thermische werkpunt en hogere zuigerdruk, gedeien het beste met meer wonderolie in de mix.


SYNTHETISCHE OLIE geeft over het algemeen een betere prestatie doordat er geen koolstof of gom vrijkomt. Synthetische olie, mits juist gebruikt, is te verkiezen boven wonderolie maar zal niet bestand zijn tegen oververhitting and zal ook niet zo goed beschermen tegen corrosie als wonderolie. 1 - 2% wonderolie toegevoegd aan synthestische olie geeft betere bescherming tegen corrosie en vastlopen.
WONDEROLIE beschermt beter tegen corrosie en oververhitting als synthetische olie, maar door de koolstof en vernis (gom) kunnen de uitlaatpoorten en uitlaat flink vervuilen en de gom kan ook zorgen dat de kleppen blijven plakken. Als de motor van binnen zwaar vervuilt kan dit op zijn beurt toch weer zorgen voor oververhitting. Ook brandt het in op de buitenkant van de motor en kan op deze manier de koeling verminderen.

Synthetische middelen houden de motor schoon en aan wonderolie houdt u een vieze motor over, maar in elk geval weet u nu hoe en waarom!


Johan
Avatar gebruiker
J o h a n
 
Berichten: 355
Geregistreerd: di dec 26, 2006 8:40 pm
Woonplaats: Oldambt

synthetishe olie

Berichtdoor wim » wo jan 23, 2008 8:07 pm

Johan kan me helemaal vinden in dit artikel en om mijn motoren te laten inlopen meng ik ook altijd iets wonderolie door het kant en klare brandstof mengsel met synt.olie.
Maar ik zeg het nooit want dan denken ze dat ik van een andere planeet kom.
Sommige denken en zeggen glashard dat de huidige motoren niet meer hoeven in te lopen....
Welnu dit zijn echt sprookjes van moeder de gans en deze vliegers zijn de beste klanten voor de modelbouw winkels.

Groetjes
Wim
wim
 
Berichten: 229
Geregistreerd: do mei 10, 2007 9:18 pm
Woonplaats: Annen


Keer terug naar Tips & trucs

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron