Contact   Help
  modelvliegclub
MTA Ter-Apel
Sinds 1979
  Home page   Nieuws   Onze club   Foto boek   Projecten   Nieuwsbrieven   Links   MTA-Forum  
Sporty Forty                                                                                                            Lambert Oosting

Sporty Forty rc Projekt. (winter 2014/2015)


Uit de oude doos...Lambert met de "oude" sporty-forty.


Ongeveer 35 jaar geleden had ik een 2-dekker met de naam Sporty Forty.
De ontwerper Ken Willard had deze naam aan het model gegeven omdat het getal 40 prominent aanwezig was in de gegevens ervan.
De leeftijd van de ontwerper was 40, de spanwijdte en de lengte waren beide 40 inch.(1m) en als motor diende een .40 (6,5 cc).
Ondanks de kleine afmetingen was het een zeer goedmoedig vliegend toestelletje .Veel motoren zijn er door mij op uitgeprobeerd, resp. een Merco 10 cc ,Enya 10 cc ,OS 4 takt 13? cc en een Saito 13 cc. Allemaal erg groot voor een model dat bedoeld was voor een 6,5 cc motor.

Door het intensieve vliegen raakte het doordrenkt met olie en lag het een jaar of 10 werkeloos op de plank.
Toen ik op de Website Outer Zone de (gratis) tekening van het model ontdekte kreeg ik weer zin om het nog eens te bouwen. Klik hier om outerzone te bekijken
De meest opvallende kenmerken van de Sporty Forty zijn de korte brede vleugels. De slankheid is slechts 3. Bij een spanwijdte van een 1m is de vleugelkoorde maar liefst 33 cm. Het nadeel van een dergelijke vleugelvorm is dat de weerstand hoog wordt (juister is het om van de geďnduceerde weerstand te spreken, dat een deel is van de totale vleugelweerstand). Een mooie bijkomstigheid is dat het invalshoekbereik groot is .Als een zwever met een slanke vleugel bijv. begint te overtrekken als vliegtuig 10 graden achterover hangt , dan zal de Sporty Forty dat pas doen bij 20 graden .De overtrek wordt ook veel minder giftig.

De bouw van het model is traditioneel en eenvoudig. Ik heb het mijzelf echter moeilijk gemaakt door de bovenvleugel op een cabane constructie van 3mm staaldraad te plaatsen. Het maken van dit ding gaf veel buig- en soldeerwerk dat op een houten model moest gebeuren.
Als motor gebruik ik weer de 40 jaar oude Merco 10 cc. Onderaan het model is een 1W Led aangebracht die gevoed wordt door een 1 s Lipo van 3,7V. Het kleine model is nu beter te volgen. Iedereen (die kippig begint te worden ) kan ik het gebruik van zo’n Led navigatie licht aanbevelen.

De ligging van het zwaartepunt en de instelhoeken van de vleugels en het staartvlak heb ik weer uitgerekend met het prachtige programma FLZ van Frank Ranis.Het programma is zo goed dat het over de hele wereld gebruikt wordt . Ook ARF vliegers kunnen er nuttig gebruik van maken. De eerste foto is van 35 jaar geleden, de foto’s hieronder zijn van het huidige model (gemaakt door Kor).
De foto’s staan ook op de Engelse website Outer Zone (www.outerzone.co.uk ). Meer info kun je vinden op outerzone .

Lambert Oosting te STK
11-03-2015

Hieronder nog een paar foto's van de Sporty Forty ...en de bouw tekening.

klik hier voor de bouwtekening