Contact   Help
  modelvliegclub
MTA Ter-Apel
Sinds 1979
  Home page   Nieuws   Onze club   Foto boek   Projecten   Nieuwsbrieven   Links   MTA-Forum  
Waarom interessant ?
Wat maakt modelvliegen nou zo interessant. Ten eerste ben je in de zomer lekker buiten bezig, en is er in de wintertijd altijd iets te doen. In de modelbouw werk je met de modernste materialen en technieken, en krijg je te maken met houtbewerking, verf, elektronica, motoren en natuurlijk a�rodynamica. Dus ook voor de algemene ontwikkeling is het een hobby die alles in zich heeft.
Hoe gaan we bouwen
In de meeste gevallen worden er bouwdozen van b.v. Robbe , of Graupner gekocht. Dit zijn complete bouwdozen waar alle onderdelen kant en klaar in zitten, ze hoeven alleen maar in elkaar te worden gelijmd. Ook zitten de meeste losse onderdelen, als tank en wielen in zo'n bouwdoos. Er zijn ook modelvliegers die een compleet vliegtuig helemaal zelf bouwen. Meestal bouwen ze vanaf een tekening. Op deze manier een vliegtuig bouwen duurt een stuk langer, maar geeft natuurlijk ook een stuk meer voldoening wanneer alles perfect blijkt te werken. Ten slotte zijn er ook kant en klare toestellen op de markt te koop, maar die zijn een stuk duurder. Wanneer je echter weinig tijd hebt, is het natuurlijk een prachtige oplossing om toch te kunnen vliegen.
Hoe worden de modellen gemaakt ?
Wanneer een model gekozen is wordt er met de bouw begonnen.
Denk nu niet dat een bouwpakket in 1 dag in elkaar te zetten is. Meestal vind de bouw in de winter plaats, en neemt afhankelijk van het model enkele weken tot enkele maanden in beslag. Hoe nauwkeuriger er gebouwd wordt, des te beter zal het model ook vliegen. Na de ruw bouw (zie inzet) moet het toestel zo goed (en mooi) mogelijk geschuurd worden, en daarna worden afgewerkt.
Afwerking
Er zijn moderne folies op de markt die d.m.v. warmte gaan krimpen, en met behulp van een föhn om de onderdelen worden gekrompen, dit geeft meestal een mooi resultaat, en de oppervlaktes zijn ook gelijk vloeistof dicht. Ook kunnen de vliegtuigen natuurlijk op de "oude" manier geverfd worden. En ook hier geld weer de regel, des te nauwkeuriger, des te mooier het resultaat.
Motor / besturing
Als laatste worden de motor, stuurmotoren (servo's), ontvanger en accu in het Luister naar het prachtig geluid! model gezet. De servo's bedienen de roeren en het gas, en kunnen zelfs remkleppen of een intrekbaar landingsgestel aansturen. De ontvanger vangt het het signaal van de zender op en geeft dit door aan de servos. Allen worden ze door de accu van de noodzakelijke stroom voorzien. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden op motoren gebied. Zo kan er gekozen worden voor electro of brandstof motoren. De brandstof motoren zijn vervolgens weer onder te verdelen in tweetakt/viertakt of methanol/benzine.
De keuze van een motor is natuurlijk altijd in samenhang met het gekozen model. De motor moet natuurlijk voldoende vermogen kunnen leveren, maar te veel is natuurlijk ook weer niet goed. Een sportvliegtuigje die vliegt als een F-16 is natuurlijk niet realistisch.
OS-MAX motoren Saito motoren RCV motoren
Kosten
Modelvliegen is echt niet zo duur. Er zijn tegenwoordig modellen voor € 50 tot € 100 te koop, waarvoor je jarenlang plezier kunt hebben. De aanschaf van een zender, ontvanger en servo's is wat duurder, maar ook hier zijn complete sets te koop vanaf € 150. Dit is echter een éénmalige aanschaf, want dit is in elk vliegtuig weer te gebruiken.
Vragen ?
Kom eens langs bij onze vliegclub aan achterbeetseweg in Ter-Apelkanaal, wanneer je meer informatie wilt. Onze leden kunnen je goed informeren, en je kunt er altijd met vragen terecht.
Natuurlijk kun je ook onze club ook mailen.